Sunday, August 2, 2009
 

Gallerian i Hornstull

Illustration: Stadsbyggnadskontoret

Bonnier Fastigheter har redan hyrt ut två tredjedelar av butiks- och restauranglokalerna i Hornstulls framtida galleria. Men ännu är inte bygglovet klart.
I april hoppas Bonnier Fastigheter som ska bygga den nya gallerian vid Hornstull att klartecken om bygglov ska komma. Just nu ligger frågan hos Högsta förvaltningsdomstolen sedan planerna överklagats hos länsstyrelsen och regeringen.
Besked väntas inom kort, troligtvis någon gång under våren. Bonnier Fastigheter hoppas att man kan ta det första spadtaget redan i början på maj.
Trots att man ännu inte fått godkänt har man redan börjat hyra ut platserna i butiks- och restauranglokalerna med så kallade villkorade kontrakt. Av de 11 000 kvadratmetrarna har bolaget hyrt ut 65 procent av platsen. Men vilka aktörerna är, är fortfarande hemligt.
– Jag kan säga att vi redan har några drömhyresgäster, säger projektchefen Thomas Tranberg på Bonnier fastigheter.

Inte bara drakar
Han säger sig ha lyssnat på omgivningens önskemål om att Hornstull inte ska bli ytterligare ett köpcentrum med de stora drakarna. Enligt Thomas Tranberg har flera av dessa drakar hört av sig och visat intresse för lokalerna. Hur det i slutändan blir vill inte projektchefen gå in på men säger att man tagit till sig grannarnas synpunkter. 
– Vi har intervjuat och lyssnat på Hornstullsborna, där många inte bara vill ha butikskedjor eller butiker som uppfattas som kedjor, säger han.
Det är intresseorganisationen ”Kulturarvet – Ej till salu!” som drivit överklagandet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Organisationen vänder sig emot den ökande kommersen i kulturhistoriskt viktiga byggnader, som man menar kommer förvärra den redan hårt prövade miljön i området.

”Liljeholmen räcker”
Man menar samtidigt att den nyetablerade gallerian i Liljeholmen är så pass nära Hornstull att den borde räcka: ”Förr hördes det ofta talas om folkhälsa och friskvård. Men i dag anses vi vara så skröpliga att vi inte ens orkar förflytta oss en tunnelbanestation”, skriver man bland annat. 
I samma veva som uthyrning till gallerian pågår renoveras det för fullt i kontorsfastigheten Långholmsgatan/Hornsbruksgatan. Av de 7 000 kvadratmetrarna är runt 40 procent uthyrda. Folktandvården ska flytta in i lokalerna i maj och konsultföretaget Assessio i september.
Om allt går som planerat för Bonnier fastigheter sker invigningen av galleriadelen våren 2013.

Källa: Södermalmsnytt Text:Tomasz Pozar

 


 

 

                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss


Email: info@mitthornstull.se

Webbansvarig.Camilla Björk