advertorial

Att spela ett instrument är både roligt och utmanande och det finns massor av olika sorters instrument att välja mellan. Ett instrument som framförallt är populärt inom jazzen, men även hörs inom pop, rock samt flera andra musikgenrer är saxofonen. Bland saxofoner finns det dessutom olika typer där sopransaxofonen har den ljusaste klangen och barytonsaxofonen har den mörkaste klangen samt är till storleken den största saxen. De vanligaste typerna är dock altsaxofon och tenorsaxofon, altsaxen är också den minsta av alla saxar i storleken. 

En viktig del av saxofonen

En saxofon är ett instrument som vanligtvis är tillverkad i mässing, men trots det hör den till gruppen träblåsinstrument. Anledningen till detta är för att ljudet i saxofonen skapas med hjälp av ett enkelt rörblad som är tillverkat i trä. När man spelar saxofon så är det av hygienskäl viktigt att man byter ut rörbladet regelbundet.

Ytterligare en anledning till att de kan behöva bytas är för att de slits vid regelbundet spelande och det kan även uppstå ett behov av att byta till en annan tjocklek när man med tiden blir en allt skickligare saxofonist.  

Vilken tjocklek ska man välja på rörbladet?

Det finns fyra olika tjocklekar på rörbladet där 1,5 passar nybörjare, 2 passar den som blivit lite mer erfaren, 2,5 passar den erfarne spelaren och 3 passar de som är mycket duktiga på att spela saxofon. Anledningen till att det är bäst att välja det tunnare bladet när man är nybörjare är för att det helt enkelt blir lättare att få ut ljudet ur instrumentet.

Nackdelen är dock att tunna blad är relativt hårda och har en tendens att spricka om de är långa. En skicklig saxofonist föredrar i regel tjockare blad. Tjockleken på träet gör nämligen ljudet varmare och mer runt. Det har även fördelen att det inte spricker så lätt och har därför längre hållbarhet.

En butik som erbjuder allt som behövs

Hos DanGuitar hittar man allt som behövs för att kunna bli en duktig saxofonist. De har allt från högkvalitativa saxofoner till viktiga tillbehör. Bland annat hittar man rengöringskit, rörblad, remmar, kapslar, stativ, nothäften och fodral.