Det är måndag morgon på förskolan Grankotten och barnen sitter och äter sin frukost. Plötsligt blir det mörkt i lokalen. Är det strömavbrott? Är det mörkt på hela förskolan? Nej, lyckligtvis är det bara i frukostrummet som det har blivit mörkt. Personalen skyndar sig att tända mysbelysningen som finns runt om i rummet och i fönstren.

Barnen som först blev skärrade tycker plötsligt att det är mysigt. Fröken kallar på vaktmästaren som muttrar något om att byta alla lysrör till ordentliga ledljusarmaturer. Det borde vara gjort för länge sen men rektorn har prioriterat annat.

 

En trygghet som också sparar energi

Redan på eftermiddagen samma dag kommer ett gäng elektriker till förskolan. Att den gamla takarmaturen med lysrör lade av fick vaktmästaren att ryta i ordentligt. Varpå rektorn visade sig vara enormt snabb att ringa in elektrikerna denna gång. Barnen kan bli skrämda när ljuset försvinner så där plötsligt.

Och det visade sig att det fanns en liten post i förskolans budget som kunde användas. Elektrikerna som ryckte ut så fort de kunde berättar för barn och personal att de kommer att hälsa på även dagen efter – att det fått i uppdrag att byta alla gamla lampor till nya fina ledljusarmaturer som är säkrare på flera sätt och som dessutom sparar på energi.

 

När något händer

Föräldrar som hämtar barn den här dagen möts av elektriker som jobbar i frukostrummet och även ute i entrén. Till skillnad från vaktmästaren har de inte haft en tanke på hur gamla var ljuskällor som funnits i lokalerna. De blir glada över att rektorn investerar och ser till att barnen får en ny belysning. Vaktmästaren biter sig i tungan.

Hon har kämpat i evigheter för att få en ny ledbelysning. Först när något stort händer blir det verkligen av. Och dessutom får rektorn cred för hela situationen. Om de bara visste!