Ett stopp i avloppet är ingen rolig historia, och det finns många olika anledningar till att det blir stopp i rören. En vanlig orsak är gamla rör som fryser sönder under vintertid, men stoppet kan också bero på något som inte hör hemma i avloppet har spolats ner i toaletten. Saker man får spola ner i toaletten, förutom toalettpapper, är saker som passerat inuti kroppen. 

Med detta menas bajs, kiss och annat som kroppen gör sig av med. Man kanske tänker att den där lilla tampongen, bomullstopsen eller hårbollen är så små så de inte märks, men faktum är att de där ”små sakerna” orsakar många fler problem än man tror. Uppstår det akuta problem skall man direkt ringa till en firma som kan komma och spola rent rören.

 

Ta hand om rören på rätt sätt

För att ta hand om rören i bostaden ska man inte spola ner saker i rören som egentligen hör hemma i soptunnan. Ett exempel på detta är matfett. Det är lätt att tänka att det bara är att spola bort det från tallriken med varmt vatten, men i själva verket bildar matfettet en hård beläggning efter det sköljts ned i avloppet. Torka istället av fettet med ett papper, eller häll det i en petflaska och lämna den till en återvinningscentral när den är full.

 

 

Rensa vattenlåset var tredje månad

När man har ett behov av avloppstjänster kontaktar man en rörfirma. De är kunniga och kan lösa diverse avloppsproblem. För att förebygga stopp i avloppet bör man rensa vattenlåset i handfatet och duschens golvbrunn ungefär var tredje månad. Det räcker alltså inte att bara ta bort det synliga håret ovanpå silen i duschen: man måste även lyfta på silen och titta hur det ser ut i själva vattenlåset. Små saker gör stor skillnad för avloppsrören!