Katter är nyfikna små djur som gärna klättrar och ser sig om i sin omgivning. Bland kattägare men även andra så går åsikterna isär angående om man ska låta sin katt vara ute eller om den ska vara inne hela tiden. En utekatt tenderar att lättare skada sig och stöta på faror som bilar eller andra djur och den kan även smittas av sjukdomar från andra katter. De flesta katter brukar vänja sig ganska så snabbt vid livet som innekatt. 

Man kan försöka hålla sin innekatt stimulerad genom att lek, men även genom att se till att den har tillgång till ett klösträd och andra spännande saker att klättra på eller krypa igenom. Bor man så att man har tillgång till en balkong så kan man låta katten gå ut där. Det är ett bra tidsfördriv för en katt som inte får gå ut då katter ofta tycker att det är jättespännande att ligga och spana högt uppe på en balkong. 

 

Detta säger lagen om kattnät på balkongen

Det är viktigt att man skyddar sin katt och ser till att den inte kan rymma eller ramla ner från balkongen. 

Genom att sätta upp ett kattnät balkong kan man förhindra att katten ramlar ner och skadar sig. Faktum är att det sedan 2008 är lag på att man måste ha ett kattnät på sin balkong om man låter sin katt vistas där. 

Sitter balkongen mindre än fem meter upp så behövs inget kattnät, men det kan ändå vara en god idé då det ju även hindrar katten från att rymma. Det händer också att katter skräms och springer iväg och sedan inte kan hitta hem igen. Ett kattnät liknar ett hönsnät men är tillverkat av ett mjukt material så att katten inte kan skada sig på det. Läs mer på https://www.crtzoo.se/katt/balkongskyddsnat.