advertorial

Tandvärk eller en tandskada kan vara något som gör att man snarast möjligt behöver söka tandvård. Går man runt med svår tandvärk så är det inte ovanligt att den påverkar allt från att det blir svårt att äta och borsta tänderna till att sömn och humör blir sämre. Har man skadat en eller flera tänder så är det inte heller bra att vänta med ett tandläkarbesök eftersom det kan leda till inflammation eller infektion som i sin tur orsakar smärta om man inte redan har det från skadetillfället. 

Så vet man om man har en skadad tand

Vissa gånger är det uppenbart att man har en skadad tand, men andra gånger kan man ha slagit sig på flera platser samtidigt och kan därmed missa en tandskada. Man kan dock misstänka att man har en tandskada om tanden sitter lösare än de andra tänderna, om det gör ont i tanden, om det blöder från tandköttet eller om en bit av tanden är borta. Man kan även märka en tandskada om tandköttet svullnar upp och det bildas blåsor, om det ilar eller på något sätt känns annorlunda i tanden eller om den ändrar färg och blir gul, grå, rosa eller brun. 

Det räcker med att man har ett av symtomen för att det ska kunna röra sig om en skadad tand, men vissa gånger får man också flera symtom samtidigt. Förutom att en skada kan orsaka smärta och besvär så kan även hål i tänderna (karies) samt inflammationer eller infektioner som av någon anledning uppstått i tanden också orsaka värk. 

Boka ett akutbesök hos tandläkaren 

Genom att boka en akuttid kan man få snabb hjälp och därmed åtgärda problemet snabbare. Man får räkna med att det ofta kan behövas flera besök hos tandläkaren efter ett akutbesök för att tanden ska kunna bli helt färdigbehandlad och smärtfri. Är man i behov av akuttandvård i Stockholms innerstad så kan man besöka Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål som har en modern klinik vid Odenplan. Läs mer på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar.