Gitarrer värda att laga

Det är inte alls ovanligt att gitarrens huvud eller hals går sönder, som när man ställer sin gitarr lutad mot väggen och den börjar glida och ramlar i golvet och blir skadad. Det händer även att man råkar trampa på sin gitarr när man har lagt den på golvet. Eller att någon annan gör det mitt uppe i en låt på scen. Men en gitarr kan även gå sönder då den transporteras fastän  den ligger i en transportlåda. Som tur är kan man reparera en gitarr.

 

Det går att göra jobbet själv

Visst kan man laga sin gitarr själv. Det finns massor av gitarrdelar att tillgå i webbutiker som  exempelvis Danguitar. Är man duktig på att söka på webben finns det också flera bra instruktionsfilmer som visar hur man ska gå tillväga. Med lite tålamod får man delarna på plats och kan limma och pressa ihop dem. Men det är viktigt att man är noga med passningen och använder rätt sorts lim. Ett trälim som är starkt och av bra kvalitet duger bra. Ibland måste man slipa kroppens urfräsning lite för att gitarrhalsen ska passa perfekt.

 

 

Få din gitarr att låta som de lite dyrare instrumenten

Men det är inte bara när gitarren går sönder som man kan tänkas vill få tag i delar. Vissa av gitarrerna i budgetklassen lönar det sig verkligen att pimpa lite extra, och de kan då mäta sig med de lite dyrare instrumenten, speciellt om man byter ut mikrofonerna. Även sadel och band kan man byta, men det kan vara lite svårare att få dem på plats. Band som inte är putsade eller monterade perfekt kan rassla och skramla. Och hur irriterande är det inte med en sträng som hela tiden fastnar någonstans, eller skorrar när man spelar? Beroende på gitarr kan det verkligen vara värt att byta ut dessa delar.