Det finns en grupp yrkesmänniskor som nog alltid tycks ha fullt upp. De företag som arbetar med glas har alltid en efterfrågan. Både privatpersoner och företag har då och då behov av glasmästare. Det behövs glas till de nybyggda sommarhusen. De gamla stugorna behöver glasas om. Nya lägenheter utrustas ofta med så kallade inglasade balkonger eller inglasade altaner. 

I vårt nordiska klimat behövs glas som skyddar mot stark sol men framför allt är tåligt mot vår omväxlande väderlek som vind och kraftig nederbörd. Fastighetsägare vill också ha mer miljöanpassade fönsterglas så de vill gärna ersätta de äldre fönsterrutorna med nyare, moderna energisparande fönster. 

Glasmästare – ett hantverksyrke med tradition

För den som minns sina svensklektioner i skolan kanske namnet Sara Videbeck klingar bekant. Hon är den stolta glasmästardottern från Lidköping i Carl Johan Almqvists 1800-talsroman Det går an. På den tiden var det skråväsendet som styrde all verksamhet inom hantverk i Sverige och de reglerade konkurrensen samt vilka personer som fick driva eget företag. 

Det systemet försvann så småningom för att ersättas av frihandel, och nu kan den som vill utbilda sig till glasmästare eller glastekniker på en yrkesskola för att sedan arbeta som glasmästare eller driva eget företag.

Modern teknik och snabb service

Glasmästare i Örebro har många års samlad erfarenhet av både det traditionella hantverkskunnandet och den moderna tekniken. Det enda de inte jobbar med är bilglas, men allt annat som rör glas går att ordna. 

Installering av säkerhetsglas är förstås godkänt av Securitas. Isolerglas är uppdaterade så att de blir så energisnåla som möjligt. Serviceandan är gjuten och är det bråttom då olyckan har varit framme så att en ruta har spruckit kan en jourbil rycka ut för att åtgärda problemet. Både privatpersoner och stora företag kan känna sig trygga när de väljer att anlita erfarna och kunniga glasmästare.