Förra årets vandringvåg kommer gissningsvis att följas av en ny under denna sommar. Det ser inte ut som om att vårt resande kommer att fortsätta som förr till denna säsong heller, vilket innebär att våra leder ute i den fantastisk svenska naturen kommer att locka nya som gamla vandrare även i år.

Prylarna som gör vandringen lättare

Något som är värt att tänka på med den förra sommaren i åtanke: Lägg ribban på en lagom nivå. Många tog sig vatten över huvudet när de underskattade hur krävande det faktiskt är att var ute på tur. Det är lätt att bli förförd av vackra bilder på fantastiska utsikter, framför allt på de sociala medierna.

Dessa förmedlar dock sällan vad som krävs för att faktiskt nå fram till dessa vyer. Det kan vara flera dagar av tuff terräng som verkligen sätter kroppen, ens kunskaper och det mentala på prov.

Ett tips är att börja vandra i närområdet. Äventyret finns alldeles runt hörnet och det är riskabelt att göra fjällvärlden till den första utflykten som man åtar sig. Tänk också på att ha med dig lite extra vätska, föda och varma kläder. Det kan bli så att du får stanna ute längre än tänkt, och då är det gott att ha lite marginal. 

Vill du bli lite mer avancerad kan det vara en god idé att packa med sig en powerbank solcelle, På så sätt kan du få lite extra kräm till mobilen om det skulle vara så att batteriet tar slut mitt ute på turen. För den som är förberedd på det oväntade har bättre chanser att klara sig än den som inte är det. 

Kom dock ihåg att bekanta dig med din utrustning i god tid innan avfärd. Det finns inget som är så stressigt som att försöka få något att funka för första gången medan man är frusen, trött och hungrig.