Upplever man att man har besvär med sina ögon eller att man ser sämre, ska man inte dra sig för att uppsöka en ögonklinik. Det finns flera olika ögonsjukdomar som kan ge svåra besvär och sämre syn som exempelvis grå starr och grön starr. Det finns även ögonsjukdomar som är ärftliga och det är inte alltid man vet att man bär på anlagen. Ärftliga ögonsjukdomar börjar vanligtvis utvecklas då man är i medelåldern. Därför borde egentligen alla över fyrtio år kontrollera sina ögon på en ögonmottagning. 

De flesta ögonsjukdomar går att bota eller att begränsa, bara man söker hjälp i tid. Man kan boka tid direkt på en ögonklinik med eller utan remiss. Fast kommer man med en remiss betalar man bara vanlig patientavgift. Dessutom gäller då även högkostnadskortet. En remiss kan man få av sin vårdcentral, optiker eller ögonläkare. Man kan även själv skriva en så kallad egenremiss; https://www.lameramedical.se/ogonmottagning/.

 

 

Korrigering av ålderssynthet

Ålderssynthet är något som förr eller senare drabbar alla. Man känner oftast av det någonstans mellan fyrtio till fyrtiofem års ålder. Till slut fungerar inte linsen på nära håll och man måste använda sig av förstorande läsglasögon för att kunna läsa. Idag kan man ganska enkelt på en vanlig ögonmottagning byta ut ögats lins och på så vis slippa läsglasögon. Det är ett snabbt ingrepp som bara tar tio minuter och som görs under lokalbedövning.

Vill man korrigera sin ålderssynthet och slippa glasögon ska man vända sig till en ögonmottagning i Stockholm och boka en tid för undersökning. Först kontrolleras ögonens hälsa och man fastställer vilket synfel det rör sig om, samt vilken styrka den nya linsen behöver ha. Därefter bokar man in en tid för operation. Man korrigerar aldrig båda ögonen på en gång utan väntar med den andra operationen tills den första linsen har läkt fast ordentligt.