Det är inte alls så ovanligt att förlora en eller flera tänder som många tror. Det kan ske i en olycka, när man sportar, på grund av sjukdom eller vissa mediciner, med mera. Idag finns det flera olika behandlingsmetoder för att ersätta förlorade tänder. Olika exempel på tandersättningar är tandprotes, kronor, broar och implantat. Vilken behandlingsmetod man väljer beror på tandhälsa och livssituation, men också hur många tänder det är som måste ersättas. 

Är det bara en tand som har gått sönder eller har spruckit brukar man oftast kunna laga den med en krona. Då klistras en fyllning eller hätta på tanden, som är gjord av plast, porslin eller metall. Porslin har den fördelen att det påminner om fasta tänder. Dessutom går det att färga in så att tanden passar ihop med de övriga tänderna. Här är ett exempel på en tandläkare i östersund som jobbar med moderna keramiska kronor och broar: http://www.bjorktandhalsa.se/.

 

 

Även broar, kronor och implantat måste rengöras

Både implantat, broar och kronor sitter fast och är inte avtagbara. Tvärtemot vad många tror måste de också rengöras noga, precis som de övriga tänderna, annars kan man riskera att intilliggande tänder skadas eller att man får inflammation i tandköttet. Detta kan leda till svåra komplikationer om man har implantat, och tänderna kan lossna. 

Det finns flera bra hjälpmedel att ta till för att komma åt att rengöra tänderna ordentligt, som exempelvis mindre borstar och tandtråd. Att också använda extra fluorpreparat kan vara bra, då det stärker tänderna. Har man ersatt förlorade tänder med någon slags tandersättning är det viktigt att man regelbundet går till en tandhygienist för att säkerställa att tänderna mår bra och att de rengörs rätt. Hur ofta man behöver gå beror på när man genomgick behandlingen, men också om man tidigare har haft problem med tänderna.